Українська літературна компаративістика сьогодні: висока динаміка і світові стандарти

18 лютого 2016 р. на кафедрі української мови і літератури Миколаївського національного університету імені В.О.Сухомлинського відбулося засідання наукового семінару „Компаративістика ХХІ століття: перегляд канонів і нові тенденції розвитку. Український ракурс”, присвячене актуальним питанням розвитку сучасного вітчизняного порівняльного літературознавства.

Упродовж бесіди науковці кафедри окреслили ряд нагальних проблем галузі:

  • Основні вектори й динаміка розвитку сучасного українського порівняльного літературознавства: мотивація і фактори впливу.
  • „Друга криза” світової компаративістики: вітчизняна оцінка й реакція.

 

Фокус розгляду наведених питань послідовно зміщувався модератором семінару доц. А.І.Гурдузом із діахронної площини в синхроністичну. Належну увагу було приділено еволюційній складовій української компаративістики середини ХХ – початку ХХІ ст., логіці зміни спектру дослідницької тематики провідних наукових центрів України, а також окресленню найближчої перспективи розвитку вітчизняної наукової галузі у зв’язку з відповідними світовими тенденціями.

Учасники семінару відзначили високу продуктивність заходу і його необхідність у контексті сучасних змін філологічної галузі в Україні і світі, а також ухвалили рішення про започаткування відповідного циклу наукових бесід щодо пріоритетних питань розвитку української літературної компаративістики.